luni, 9 ianuarie 2017

Andreea Esca – Fișă Biografică


Luni, 9 ianuarie 2017, București


ANDREEA ESCA -Fișă Biografică


Luni, 9 ianuarie 2017, 21:55 București , Biografie

Un simbol al știrilor ProTv, model pentru mulți viitori jurnaliști cu o voce inconfundabilă, Andreea Esca surprinde la fiecare apariție prin spiritul său tânăr și energia cu care înfruntă toate situațiile. Înainte de pupitrul știrilor, adolescenta Andreea era la fel de plină de viață, conștiincioasă și perseverentă, calități care au condus-o spre drumul pe care este acum.


             Andreea Esca s-a născut pe 29 august 1972 în București, în familia lui Dumitru și Lucia Esca.  A absolvit liceul „Gheorghe Lazăr” din București, a făcut studii universitare și postuniversitare la Școala Superioară de Jurnalism. A urmat programe de pregătire profesională la: Centrul pentru Jurnalism Independent, CNN Atlanta și în Atena. Este căsătorită cu Alexandre Eram și are doi copii: Alexia și Aris.

 În imagine : Andreea Esca, 5 ani
Sursa foto : AcasăTV


În imagine : Andreea Esca la pupitrul știrilor ProTV
Sursa foto : www.stirileprotv.ro


     Andreea Esca se identifică cu ProTV, alături de care și-a început cariera la 1 decembrie 1995, printr-un salut rămas celebru, „Bună seara România, Bună seara București, Pro TV te salută”. Prezentatoarea a avut primele apariții tv la SOTI, la începutul anilor '90. Andreea Esca a prezentat, constant, Știrile ProTV de la ora 19.00, de la înființarea ProTV, cu mici întreruperi datorate doar concediilor de maternitate sau de odihnă.

    Andreea Esca este cea mai longevivă prezentatoare de știri din România, având o carieră de peste 20 de ani de prezentatoare de știri pentru postul de televiziune ProTV.
Debutul ei a avut loc în ianuarie 1992, când, la sfatul unui prieten, s-a prezentat la interviul pentru postul de prezentator de știri al postului SOTI. Chiar dacă nu avea experiență în domeniu Andreea s-a descurcat foarte bine la interviu și din următoarea zi a fost desemnată să prezinte știrile pentru această televiziune.
Din acel moment a început pregătirea profesională propiu-zisă a Andreei Esca în domeniul jurnalisticii, a urmat multă muncă și cercetare de teren și un stagiu la CNN.

                    

 Andreea Esca - prima apariție la TV SOTI (8 ianuarie 1992) alături de Răzvan Dumitrescu

    Experiența acumulată la CNN nu se poate compara cu ceea ce învăța un jurnalist pe băncile facultății. În timpul stagiului la CNN, Andreea a văzut pentru prima dată cum funcționează o redacție de știri, cum arată un prompter și a făcut cunoștință cu întreaga tehnologie folosită pentru a realiza și prezenta un program de știri de calitate

    La terminarea stagiului de la CNN, Andreea s-a întors în România. A declarat că ar fi putut să rămână să lucreze pentru CNN, dar nu putea sta departe de țară și de familie. După întoarcerea în România, Andreea Esca a acceptat oferta ProTV-ului de editor-prezentator știri.

În fotografie : Andreea Esca, 1994 la CNN, în timpul cursurilor de specializare
Sursa foto : www.adevarul.ro



De-a lungul carierei a obținut o serie de premii, precum:
  • „Premiul pentru cel mai bun prezentator de știri” (2001, 2002, 2003)
  • Premiul „Femeia Anului 2003”  (2003)
  • Premiul CNA (2002)
  • „Cel mai iubit om de televiziune” (2003)
  • „Premiul de excelență” al TV Mania (2008)

 În imagine : Andreea Esca, premiul „Cel mai bun om de televiziune”
Sursa foto : www.unica.ro


    S-a implicat în numeroase campanii de binefacere, fiind membră a fundației „Renașterea”.
Face parte din echipa de reporteri „CNN World Report”, astfel încât activitatea sa de prezentator TV nu s-a oprit doar pe teritoriul României, Andreea realizând transmisiuni în direct din Paris, Madrid, Helsinki, Varșovia și SUA.


  Pe lângă pupitrul știrilor și proiectele în care este implicată, a fost timp de 10 ani directorul revistei The ONE, iar de un an de zile realizează emisiunea La Radio, de la EuropaFM. Între timp,  a ales o nouă metodă de comunicare cu publicul, de data aceasta online - AListMagazine.ro, urmând să realizeze și o variantă print a revistei.

Publicații

  • Bună seara România, Bună seară București", Editura PRO, 2002
  • Ce-am făcut când am tăcut, Editura Humanitas, 2014 (autobiografie) 

 În imagine : Andreea Esca, lansare de carte la Bookfest
Sursa foto : www.clujcultural.ro 


  (Documentare : Mădălina Măldăianu)  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu