duminică, 22 ianuarie 2017

DOCUMENTAR: România - Cele mai ample proteste publice organizate prin intermediul platformelor de social media

Evoluţia rapidă a internetului a facilitat mobilizarea şi propagarea ideilor, astfel că multe dintre protestele  de după revoluția din 1989 au fost organizate prin intermediul platformelor de social media. Oamenii au ieșit în stradă pentru a scanda împotriva neajunsurilor și a nedreptăților. Ziua de 22 ianuarie 2017 a fost marcată de ieșirea în stradă a mii de oameni, care s-au mobilizat prin intermediul Facebook-ului și au protestat împotriva legii privind amnistia și grațierea. Evenimentul a fost precedat de alte câteva manifestații de amploare, organizate tot prin intermediul rețelelor de socializare. 

Protestele din 2012 au fost provocate de atitudinea critică a preşedintelui Traian Băsescu faţă de Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care s-a opus proiectului de lege a sănătății. Proiectul prevedea ca operatori privați să poată contribui la asigurarea unei părți a serviciului de urgență. Mitingurile au fost organizate de români pentru a-l susține pe doctorul Raed Arafat, dar și pentru a se opune măsurilor de austeritate luate de premierul Boc şi de preşedintele Băsescu. Ulterior, premierul Boc și-a dat demisia, Cabinetul Ungureanu a fost doborât prin moțiune de cenzură, iar USL și Victor Ponta au preluat puterea, organizând apoi suspendarea și referendumul de demitere al președintelui Traian Băsescu. Potrivit Mediafax, peste 13,000 de oameni au fost prezenti.



Protestul din 2012 a fost organizat prin intermediul Facebook-ului




Proiectul minier de la Roșia Montană din 2013 a scos în stradă mii de persoane care nu au fost de acord cu începerea exploatărilor cu cianură, aprobată de către guvernul USL. Decizia guvernului a fost văzută de către români drept o distrugere a mediului și a patrimoniului. Proiectul Roșia Montană a fost inițiat de Roșia Montană Gold Corporation, companie căreia i-a fost oferită in anul 2000 o licență de exploatare minieră a aurului. Proiectul de exploatare de suprafață ar fi folosit cianuri pentru a extrage aurul, ducând la dispariția a trei sate și distrugerea a patru munți. Conform wikipedia, dacă proiectul ar fi fost aprobat, aceasta ar fi fost cea mai mare exploatare de suprafață din Europa, folosind-se 12,000 de tone de cianuri anual pentru a produce 350 tone de aur și 1,500 tone de argint. În urma protestelor, Camera Deputaţilor a respins proiectul Roșia Montană, în data de 3 iunie 2014.


                    Protestul a fost organizat prin intermediul Facebook-ului

Prostestele împotriva prim-ministrului Victor Ponta și a Partidului Social Democrat. La 14 noiembrie 2014, în contextul alegerilor prezindențiale, mii de români din Arad, Alba Iulia, Cluj, Timisoara, Galați și București au scandat împotriva lui Victor Ponta. La manifestaţia din capitală, la care au participat aproximativ două mii de oameni, s-a cerut vot corect în turul 2 al prezidenţialelor, dar s-a şi scandat contra premierului Victor Ponta si a Partidului Social Democrat. Potrivit Mediafax, oamenii au strigat lozinci precum: Jos Ponta, Jos Comunismul!” sau PSD frica ta se numeste DNA”.

Protest Piata Universitatii





Protestele împotriva fostului vicepremier Gabriel Oprea. La 23 septembrie 2016, românii din mai multe județe din țară au scandat în fața Parlamentului României împotriva senatorilor care au votat să nu se înceapă urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. La momentul producerii accidentului mortal, victima făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire al ministrului Gabriel Oprea. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne, prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinaţie. S-a constatat că viteza de circulație impusă nu era adaptată condițiilor meteorologice. Conform ProTv, La protestul din capitală, au fost prezente cel puțin 1,000 de persoane. Mitingurile au fost organizate în Cluj-Napoca, Dolj, Iași, Galați, Timiș și București.

Facebook




Colectiv. Protestul a început la 1 noiembrie, în 2015, în București, în urma tragicului incendiu din clubul Colectiv64 de tineri si-au pierdut viata. Oameni din mai multe județe ale țării au ieșit în stradă și au condamnat neregulile în modul de acordare a licențelor localurilor publice, dar și întregul sistem politic, socotit drept principalul vinovat pentru problemele cu care societatea românească se confruntă. În urma protestelor care au luat sfârșit după o săptămână, Victor Ponta a demisionat, fiind desemnat prim-ministru Dacian Cioloș. 





Sursa: Revista22
Tinerii care si-au pierdut viata




 Proteste impotriva lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. 11 ianuarie 2017. Peste 800 de persoane au protestat, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, Bucuresti si Iasi, nemulţumite de activitatea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, şi cerând demisia acestuia după ce a atacat la Curtea Constituţională Legea 90/2001. Potrivit realitatea.net, protestul a fost organizat pe Facebook, iar oamenii au scandat: "Vrem justitie, nu coruptie", "Demisia", "Jos Ciorbea" si "PSD, Ciuma Rosie".







Protestele s-au extins până când, la 22 ianuarie, 20,000 de oameni au ieșit în stradă pentru a se împotrivi Partidului Social Democrat și legii amnistiei și gratierii.






Autor: Andreea Jalbă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu