luni, 30 ianuarie 2017

Cristina Neagu, sportivul anului 2016 în România

Luni, 9 ianuarie, Bucuresti


Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare de handbal din ultimii a României, fost votată sportivul anului 2016 în România.

Cristina Georgiana Neagu, pe numele complet, s-a născut la 26 august 1988, în Bucureşti. În prezent evolueză la clubul ZRK Buducnost Podgorica.

Legenda foto:
Cristina Neagu ţinând trofeul Ligii Campionilor
Neagu a intrat în lumea handbalului în 2000, când avea doar 12 ani, la una din orele de sport, prin intermediul antrenoarei Maria Covaci, care venise să selecționeze fete pentru secția de handbal a Clubului Sportiv Școlar numărul 5. Cristina spune despre această întâlnire: „Am zis  că nu am nimic de pierdut dacă merg și eu. Handbalul mi-a intrat la suflet din primul moment”.





Ca sportivă a Clubului Sportiv Școlar numărul 5, Cristina Neagu făcea antrenamente de la ora 7 dimineața și de la ora 19 seara, în săli diferite din București. De multe ori era nevoită să plătească din buzunarul propriu deplasările la sală, cantonamentele și baremurile de arbitraj.   În acea perioadă, Cristina era eleva liceului „Grigore Moisil” din București. Ca handbalistă, Neagu a fost desemnată „cea mai valoroasă jucătoare a lumii” la Campionatul European de Junioare din Austria, din 2005, unde echipa României a câștigat medalia de argint, fiind învinsă în finală de Danemarca. Cristina a mai câștigat medalia de bronz cu naționala de tineret la Campionatul Mondial de Tineret de la Sherbrooke, Canada, din 2006, fiind desemnată din nou „cea mai valoroasă jucătoare a lumii” la categoria respectivă, apoi medalia de bronz la Campionatului European de Junioare de la Izmir, în 2007.
Legenda foto:
Cristina Neagu în semifinala Ligii Campionilor
În 2006, la vârsta de 18 ani, Cristina este remarcată de clubul profesionist Rulmentul Municipal Brașov, fiind transferată la echipa antrenată de Mariana Târcă, fosta mare jucătoare a echipei naționale de handbal feminin a României. Neagu devine rapid componenta de bază a echipei „Rulmentul”, fiind declarată sportiva anului în Brașov.
În 2007, este convocată de antrenorul Gheorghe Tadici la Națională, fiind inclusă în echipa care a participat la Campionatul Mondial din Franța, unde România s-a clasat pe locul IV. În meciul   în care echipa română a învins țara gazdă Cristina Neagu a strălucit, fiind cea mai bună  jucătoare de pe teren.
Cristina Neagu a avut evoluții spectaculoase în echipa „Rulmentului”, jucând, în 2008, în finala Cupei Cupelor, unde echipa brașoveană a fost învinsă de norvegienele de la Larvik HK cu    scorul de 50-40. La „Rulmentul”, Cristina a fost coechipieră cu vechea sa prietenă Patricia Vizitiu, jucătoarele rămânând nedespărțite și în ziua de azi.
În campionatul intern, cu Cristina Neagu în echipă, „Rulmentul Municipal Brașov” a devenit vicecampioana României în 2007 și 2008, având-o ca antrenoare pe Mariana Târcă, precum și în 2009, cu Herbert Müller pe banca tehnică. Toate cele trei finale au fost disputate în fața rivalelor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea.
În 2008, clubul brașovean a început să experimenteze o situație financiară dificilă, care s-a prelungit și în 2009. Jucătoarele nu au mai fost plătite la zi, existând uneori întarzieri de mai multe luni în acordarea salariilor, ceea ce a dus la o situație foarte tensionată în echipă. Suma datorată de club Cristinei Neagu depășea 3 miliarde de lei vechi. În aceste condiții, Neagu,  aflată sub contract cu clubul brașovean până pe 30 iunie 2010, și prietena sa, Patricia Vizitiu, au depus la Federația Română de Handbal memorii prin care solicitau să devină jucătoare libere  de contract.
Legenda video:
Cristina Neagu, gol din aeriana
Pe 24 februarie 2009, Secretarul general al Federației Române de Handbal, Mihai Marinescu, a declarat că handbalistele Cristina Neagu și Patricia Vizitiu au devenit libere de contract, după ce, în data de 23 februarie, expirase termenul impus pentru ca Rulmentul Brașov să le achite salariile restante din luna mai 2008.
În această perioadă, de Cristina Neagu s-au interesat câteva cluburi importante precum Hypo Niederösterreich sau Viborg HK, acesta din urmă fiind gata să-i plătească sportivei un salariu    de 200.000 de euro pe an. În final, în urma negocierilor conduse de Ioan Gavrilescu, președintele clubului Oltchim, Cristina Neagu a semnat pentru campioana României,    antrenată la acea dată de Radu Voina.
Am avut, este adevărat, mai multe oferte, dar cred că am ales ce este mai bine pentru mine. Vreau să rămân în țară pentru a-mi continua studiile și abia apoi voi vedea ce voi face. Cu siguranță nu voi avea probleme de acomodare la Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru că le știu pe fete de la echipa națională. Nu mă aștept la nimic altceva decât să fiu tratată așa cum merit, pentru că și eu la rândul meu voi da totul în teren", a declarat Cristina.
Legenda foto
Cristina Neagu în meciul Romania - Danemarca
În perioada 7 decembrie - 19 decembrie 2010, Cristina Neagu a fost elementul de bază al echipei naționale a României, care a participat la a noua ediție a Campionatului European de Handbal Feminin, desfășurat în Danemarca și Norvegia. Neagu a fost golghetera competiției,   cu un total de 53 de goluri din 106 aruncări. De asemenea, ea a ocupat primul loc în topul paselor de gol, cu 36 de pase, și a fost desemnată cel mai bun inter stânga, fiind inclusă în echipa  ideală a campionatului.
În final, în urma unui meci foarte strâns și spectaculos, desfășurat pe 19 decembrie la Herning, echipa României a învins în finala mică naționala Danemarcei, cu scorul de 16-15, iar Cristina Neagu și coechipierele sale au câștigat medaliile de bronz.
Viborg a purtat deja discuții cu agentul jucătoarei, iar antrenorul danez a adăugat că „Ne-am făcut cunoscută dorința de a o transfera și ea a spus că ar fi interesant, dar nu e încă nimic concret”. Potrivit unor zvonuri, danezii ar fi dispuși să îi ofere Cristinei Neagu un salariu anual  de 300.000 de euro.
Cu toate acestea, conducerea clubului Oltchim a reușit să o convingă pe jucătoare să rămână la campioana României. Pe 21 ianuarie 2011, Cristina Neagu și-a prelungit cu doi ani contractul cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru un salariu anual de 150.000 de euro. Handbalista a declarat că nu regretă că nu a plecat la Viborg și că a semnat „cu sufletul”. Ea a explicat:
Legeda foto:
Cristina Neagu, purtând steagul si medalia
 Ligii Campionilor



„Am semnat din mai multe motive, nu mi-a fost greu să iau această decizie. Am semnat cu sufletul. Suporterii m-au impresionat, atașamentul lor m-a emoționat. Am semnat și pentru că la Otchim există domnul Roibu, o persoană deosebită, căreia nu am ce să-i reproșez. De asemenea, am ales să rămân la Oltchim pentru prieteni, pentru colege și familie. M-a flatat oferta de la Viborg, dar mă bucur că am rămas la Vâlcea. Vreau să câștigăm cupa, să dovedim  că suntem mai tari ca Viborg”


Neagu a ajuns în etapa finală a Ligii Campionilor de trei ori în 2010, 2014,2015.Ea a fost inclusă în echipa ideală  a Campionatului Mondial de două ori (2010 și 2014). Ea a primit o medalie de bronz la Campionatul European din 2010, fiind, de asemenea, golgheterul competiției și cea    mai bună pasatoare.
Cristina Neagu detine 5 medalii, 4 de bronz şi 1 de argint, câştigate în perioada de juniorat, dar si la senioare.


Autor: Claudia Niţoi

Etichete: handbal, Liga Campionilor, Cristina Neagu, gol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu