marți, 17 ianuarie 2017

CELINE DION – Fișă biografică

Marți, 17 ianuarie 2017, București
CELINE DION – Fișă Biografică

Marți, 17 ianuarie 2017, 09.25, București, Biografie


A dominat topurile muzicale în anii 90 și avut peste 1.000 de concerte în toată lumea. Céline Dion rămâne și astăzi una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică pop, dar și una dintre cele mai apreciate.

Céline Marie Claudette Dion s-a născut la 30 martie 1968, în orașul Charlemagne din Quebec, Canada. Artista canadiană este mezina între cei 14 copii ai cuplului Adhémar Dion și Thérèse Tanguay. S-a născut într-o familie cu posibilități material modeste, însă, de-a lungul vieții sale, Celine a declarant că a avut parte de o copilărite fericită. A început să îndrăgească muzica încă de la vârste fragede, crescând în barul părinților ei, Le Vieux Baril. Tot acolo s-a născut și visul ei de a devein cântăreață.

                                                  Coperta albumului „La voix du Bon Dieu”
                                                                     sursa: discogs.com

Prima melodie a compus-o la vârsta de 12 ani, cu ajutorul mamei și alături de fratele ei, Jacques. Piesa s-a intitulat „Ce n'était qu'un rêve” și a ajuns la urechile managerului musical Rene Angelil după ce a fost trimisă către acesta de un alt frate al artistei, Michel Dondalinger. Rene a apreciat atât de mult compoziția, încât și-a ipotecat casa pentru a-și permite să finanțeze primul album al lui Celine Dion, „La voix du bon Dieu”. Acesta a ajuns în scurt timp pe primul loc în clasamentul local, iar Celine a fost propulsată la statutul de star în Quebec.

În anul 1982, la 14 ani, cântăreața a câștigat premiul pentru „Cel mai bun interpret” și medalia de aur pentru „Cel mai bun cântec”, după ce a participat la concursul Yamaha World Popular Song Festival din Tokyo, Japonia, cu melodia „ Tellement j’ai d’amour pour toi”.

Premiile nu au încetat să vină pentru Celine Dion, care, în anul 1983, a devenit prima artistă canadiană care a câștigat Discul de Aur în Franța, pentru vânzările cântecului „D’amour ou d’amitie”. Tot în 1983, artista a fost distinsă „Cea mai bună cântăreață feminină” și „Descoperirea anului” în cadrul premiilor Felix Awards.

Celine Dion a devenit recunoscută la nivel internațional în anul 1988, când a câștigat Eurovisionul, participând din partea Elveției cu piesa „Ne partez sans moi”. Din dorința de a devein o celebritate la nivel global, artista s-a retras pentru o câteva luni din atenția publică, pentru a studia limba engleză la „Ecole Berlitz”.

A revenit în anul 1990, cu albumul „Unison”, pentru realizarea căruia a colaborat cu muzicianul Vito Luprano și producătorul Canadian David Foster. „Unison” a reprezentat pentru Celine Dion debutul ei ca artist în industria muzicală anglofonă. În anul următor, artista a cunoscut adevăratul success când a realizat un duet cu Peab Bryson pentru filmul Disney „Frumoasa și Bestia”. Melodia a câștigat premiul Oscar pentru „Cel mai bun cântec original”, dar și premiul Grammy pentru „Cea mai bună interpretare pop vocală a unui duo sau a unui grup”.

                                                              Celine Dion la 22 de ani
                                                              sursa foto: etonline.com

Tot în perioada de glorie, Celine Dion a lansat un album omonim în limba engleză, în anul 1992, dar și unul în limba ei natală, franceza, în 1991, numit „Dion chante Plamondon”, care a fost premiat cu discul de aur în Franța.

                                                    Celine Dion și Rene Angelil, la nuntă
                                                  sursa foto: Australian Women's Weekly

De-a lungul anilor în care au lucrat împreună, Rene Angelil și Celine Dion au ajuns să se îndrăgostească, iar cântăreața a făcut pentru prima data publică relația lor în 1993, printr-un album numit „The Colour of My Love”. Cei doi s-au căsătorit în același an, nunta extravagantă fiind transmisă în direct la televiziunea canadiană. Albumul dedicat relației ei cu Rene a ajuns să fie cel mai de succes album al ei până atunci, fiind vândut în peste șase milioane de exemplare în Statele Unite și două milioane de exemplare în Canada, primind, ulterior, cinci discuri de platina.

Pe parcursul carierei sale în lumea muzicală, Celine Dion a continuat să lanseze albume în limba franceză, de fiecare dată când lansa albume anglofone. În 1994, cântăreața și-a onorat, încă o data, limba natală, scoțând pe piață albumul „A l’Olympia”, înregistrat live în timpul unuia dintre concertele sale la Teatrul Olympia din Paris. Două dintre melodii, „Pour que tu m’aimes encore” și „Je sais pas”, au ajuns și pe următorul album în limba engleză al artistei, „Falling Into You” (1996), devenind „If That’s What it Takes” și „I Don’t Know”. În 1996, Celine a câștigat premiul World Music Award pentru „Cel mai bine vândut artist Canadian al anului”, pentru a treia oară.


„Falling Into You” a avut un real success la nivel mondial, propulsând-o pe Celine Dion din statutul de cântăreață canadiană în cel de celebritate internațională. Astfel, artista a fost invitată să interpreteze melodia „The Power of the Dream” în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 1996 din Atlanta, Statele Unite ale Americii.

Anul următor, în 1997, Celine a lansat un nou album, intitulat „Let’s Talk About Love”, considerat o continuare a celui de dinainte. A colaborat atunci cu artiști precum Barbra Streisand, formația Bee Gees, Carole King, George Martin, Diana King și chiar Luciano Pavarotti. Totuși, cea mai de succes piesă de pe album a fost single-ul „My Heart Will Go On”, compusă de James Horner. Aceasta a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului „Titanic”, devenind rapid hit și clasându-se pe prima poziție în classamentele de specialitate din întreaga lume. Până în prezent, discurile single „My Heart Will Go On” și „Think Twice” sunt considerate cele mai reprezentative melodii ale sale.

La finalul anilor 1990, artista a lansat un album de colinde numit „These Are Special Times” (1998) și un album de compilație numit „All The Way… A Decade Of Song” (1999). În anul 1998, Celine Dion a fost distinsă cu „Ordinul Național al Quebecului” și „Ordinul Național Canadian pentru Realizări Deosebite pe Scena Internațională a Muzicii Contemporane” de către autoritățile canadiene. În 1999, artista a fost inclusă în Canadian Broadcast Hall of Fame și a primit o stea pe Aleea celebrităților cnadiene. Tot atunci, Celine Dion a câștigat un premiu Grammy, pentru „Cea mai bună interpretă de muzică pop”, iar cântecul „My Heart Will Go On” a fost desemnat „Cântecul anului 1998”.

În perioada anilor 2000, în cariera lui Celine Dion a existat o perioadă de tranziție precum și o perioadă de absență de pe scena muzicală, după câteva lansări de melodii considerate eșecuri comerciale. Ulterior, în 2002, revine în forță semnând un contract pe trei ani pentru 600 de spectacole desfășurate la Colosseumul de la Caesars Palace din Las Vegas, Nevada.



                                                               În imagine: Celine Dion
                                                             sursa foto: Huffington Post
                              
Până în prezent, Celine Dion a susținut mai bine de 1.000 de concerte. Cariera ei a fost una constantă după ce a devenit celebră, însă în ultimii ani, artista a trecut prin momente grele, în timp ce soțul și managerul ei se lupta cu cancerul. Rene Angelil a murit în luna ianuarie a anului 2016, cee ace a devastat-o. Două zile mai târziu, Daniel Dion, fratele lui Celine, a fost răpus de același boală grea ca și Renee. Cancerul a părut că o urmărește pe cântăreață când, în septembrie 2016, și cumnatul ei, Guy Poirier, soțul lui Liette Dion, a murit din cauza unui cancer care i-a afectat sistemul osos, plămânii și creierul.

Totuși, după un an dominat de suferință și în care a pierdut trei persoane apropiate, Celine a continuat să-și susțină concertele la scurt timp după moartea fratelui și a soțului.


Autor: Cezara Palade





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu