luni, 16 ianuarie 2017

Interviu- Medic Oftalmolog Andreea Gheorghe

Marți, 17 ianuarie 2017, 08:00, București

Tehnologia a acaparat viața oamenilor în ultima perioadă. Totuși, până la un remediu și o soluție din viitor, acestea sunt în continuare nocive pentru vederea noastră. Doctorul Andreea Gheorghe, medic oftalmolog la Spitalul Militar din București ne vorbește despre problemele ochilor, la ce ne expunem când stăm ore în șir în fața calculatorului și cum să ne protejăm vederea împotriva tehnologiei dăunătoare.

     Trăim într-o lume acaparată de tehnologie. Calculatoarele, tabletele, ecranele în general, fac parte din viața noastră de zi cu zi. Cum reușesc aceste tehnologii să ne strice vederea?
     Andreea : Monitoarele reprezintă un factor de risc pentru noi toți. În momentul în care noi stăm în fața calculatorului, de exemplu, suntem expuși unei lumnini albastre. Această lumină albastră ne afectează vederea.
     Ce este, mai exact, această lumină albastră?
     Andreea : Lumina albastră face parte din spectrul luminii emise de soare. La fel cum ne protejăm, cu ochelari de soare potriviți, de razele ultraviolete emise de soare pe tot timpul anului, la fel trebuie să ne protejăm și de această lumină albastră. La fel cum o anumită categorie de raze emise de soare nu trebuie să ajungă în exces în ochii noștri, la fel se întâmplă și în cazul acestei lumini albastre. Cel mai ușor este observată noaptea, când funcționează doarmonitorul. Atunci culoarea razelor ce luminează camera este albastră. Acea lumină este dăunătoare dacă este consumată excesiv.
     Spuneți că lumina albastră nu este deranjantă, dar că în timp poate provoca anumite deficiențe?
     Andreea: Da. În parametri normali, lumina albastră nu este atât de dăunătoare. Aceasta este responsabilă de ciclul somnului. Cu alte cuvinte, poate favoriza tulburări ale somnului, dacă pacientul este expus la cantități mari de lumină albastră în cursul serii/nopții, când corpul se pregătește de somn.  Aceasta poate dăuna, nu imediat, dar în timp, și poate favoriza apariția degenerescenței maculare. 
    Ce este această degenerescență maculară și cum se manifestă?
     Andreea: Degenerescența este, de fapt, îmbătrânirea ochiului, mai precis deteriorarea maculei, care este responsabilă cu vederea imaginilor fine. Acesta nu reușește să mai clarifice imaginea și nici să o focalizeze. Se pierde calitatea și capacitatea vederii, apar pete negre sau distorsiuni
    Această afecțiune ocular este preponderentă unei grupe de vârstă? Întrebarea vine în urma unei idei observată cu ochiul liber și anume că tinerii își petrec mai mult timp în fața calculatorului decât adulții.
     Andreea: Într-adevăr, în cee ace privește adulții monitoarele nu sunt neapărat un factor pentru apariția acestei afecțiuni. În cee ace privește copii însă ecranele reprezintă factor de risc crescut ce pot duce la miopie, iar după un timp la apariția afecțiunii despre care am discutat până acum.
     De ce copiii sunt mai predispuși acestor afecțiuni?
     Andreea: Deoarece globul ocular se dezvoltă anormal. La fel ca orice alt ogan din corpul uman, dimensiunea ochiului crește până la vârsta de 18-20 ani, iar forțarea vederii pentru a se adapta la caracterele mici, sau imaginile de pe ecrane, favorizează creșterea suplimentară față de dimensiunea normală, astfel făcându-și apariția miopia. Bineînțeles, un factor de risc mai crescut îl au copiii care au predispoziție de a avea miopie (cei care au ascendenți miopi în familie, miopia fiind un viciu de refracție ereditar).
     Dacă tot am ajuns la capitolul miopie. Un studio britanic arată că, până în anul 2050, peste 50% din populația globului o să aibă miopie.Cum comentați?
     Andreea: Am citit și eu acest studiu. Sincer, nu mi se pare deloc că este ceva surprinzător. De altfel, cum am discutat mai devreme, tinerii folosesc foarte mult ecranele in viața de zi cu zi. Fie că stau pe telefonul mobil pe rețele de socializare, fie că se joacă pe calculator sau privesc o emisiune la televizor sunt ancorați în fața unei lumini nocive. Printr-o simplă privire putem înțelege că, dacă tinerii până în 40 de ani petrec cel mai mare timp din zi în fața ecranelor, iar ei sunt cei mai predispuși la apariția deficiențelor vederii, acest studiu nu pare deloc surprinzător.
     Cum se pot proteja tinerii de lumina albastră?

     Andreea: Aceștia pot reduce timpul petrecut în fața monitoarelor. Este greu, deoarece sunt conectați tot timpul dar este o soluție pentru sănătatea lor. Iar pentru cei ce nu au această alternative din cauza locului de muncă, ochelarii de protecție sun tuna dintre variantele viabile. De asemenea, este de preferat respectarea distanței optime pentru citit in fața ecranelor, aceea fiind cea de 60-70 cm,               ( lungimea unui braț ), iar poziția monitorului să fie la nivelul ochilor, poate chiar ușor mai jos. Se mai recomandă, în cazul concentrării îndelungate, luarea unei pauze scurte, o dată la aproximativ 20-30 minute, măcar 2-3 minute să privim la distanță pentru relaxarea ochilor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu