luni, 16 ianuarie 2017

Michelle Williams - Fișă biografică

București, 01:08

Actrița americană Michelle Ingrid Williams, câștigătoare a Globului de Aur și nominalizată la trei premii Oscar, s-a născut pe 9 septembrie 1980 în Kalispell, Montana, SUA.

Michelle Williams în timpul unei ședințe foto.
Sursa: Seattle Times


Fiică a lui Larry Richard Williams (investitor) și a Carlei Ingrid (casnică), Michelle s-a mutat împreună cu familia în San Diego când a împlinit 9 ani. Mulți dintre colegii pe care i-a întâlnit în California aveau deja tangențe cu actoria, jucând în diferite reclame TV, așa că Williams s-a decis că și ea își dorește să devină actriță.

După ce a schimbat mai multe școli, inclusiv o școală catolică, s-a decis că pentru a putea să-și îndeplinească visul cel mai practic ar fi să-și ia diploma acasă. Echivalentul bacalaureatului american (GED-ul) îi permitea să aibă dreptul la emancipare, astfel ar fi avut voie legal să lucreze mai multe ore în studio decât ar fi putut să lucrez sub statul de minor.

La 15 ani s-a emancipat. A ținut însă să precizeze că decizia ei n-a avut nicio legătură cu relația dintre ea și părinți, ci a fost strict o decizie legată de carieră, oferindu-i astfel mai multe oportunități de a juca pe micile și marile ecrane. Și avea să fie o decizie bună.

Michelle Williams a jucat în primul său rol major la 16 ani, când a interpretat-o pe adolescenta problematică Jen Lindley în popularul show pentru adolescenți Dawson’s Creek, serial în care a rămas din 1998 până în 2003.

Michelle Williams în rolul lui Jen Lindley în Dawson's Creek.

A jucat apoi în lungmetraje precum filmul de comedie Dick (alături de Kirsten Dunst) sau filmul horror Halloween H20. Menirea însă avea să și-o găsească în filmele independente. Filme precum Me Without You, Prozac Nation sau The Station Agent aveau să îi ofere prestigiu și locul în multe topuri ale criticilor care o considerau un viitor star.

A ales rolurile cu multă atenție, iar în 2005 avea să fie un an de neuitat din cariera sa odată cu interpretarea din filmul, Brokeback Mountain. Rolul extrem de apreciat, de soție a unui fermier care pe ascuns avea o relație cu un bărbat, avea să îi aducă lui Michelle Williams prima nominalizare la Premiul Oscar din carieră. Filmul a fost un real succes, atât financiar, dar și datorită celor trei premii Oscar câștigate și nenumărate recenzii pozitive.

Michelle Williams în Brokeback Mountain. 
Sursa: Focus Features Media

Pentru Michelle Williams nu avea să fie doar un succes profesional, pe platoul de filmare întâlnindu-l pe Heath Ledger. Cei doi s-au logodit la scurt timp, iar pe 28 octombrie 2005, Williams a dat naștere unei fetițe pe nume Mathilda Rose.
Cei doi aveau însă să se despartă în 2007 pentru ca un an mai târziu Heath Ledger să-și piardă viața în urma unei supradoze cu un medicament. Michelle Williams a spus la acea vreme că pe lângă durerea pierderii tatălui fetiței sale, a avut de-a face și cu intruziunea în viața sa a paparazilor.
Și-a revenit prin întorcerea la ceea ce îi plăcea.

Michelle Williams alături de Heath Ledger la premierea unui film
Sursă foto: Getty

La scurt timp a scos patru filme. În 2008 a mers la Cannes pentru a promova două filme: Synecdoche, New York (al lui Charlie Kaufman) și drama independentă Wendy & Lucy (de Kelly Reichardt). Apoi, la scurt timp a început filmările alături de Leonardo DiCaprio pentru filmul lui Martin Scorsese, Shutter Island.

În 2010, Michelle Williams a jucat în drama romantică Blue Valentine alături de Ryan Goslin, fiind nominalizată din nou la premiul Oscar. De data aceasta ca actriță în rol principal.

Cel mai important rol a venit în 2011 când Michelle Williams a jucat-o pe Marilyn Monroe, una dintre cele mai mare sex-simboluri ale cinematografiei, în drama britanică My Week With Marilyn. Rol pentru care a primit multe elogii, câștigând un Glob de Aur și fiind nominalizată din nou la Premiul Oscar.

Michelle Williams interpretând-o pe Marilyn Monroe într-o ședință foto.
Sursa foto: Collider

Williams s-a făcut remarcat și pe Broadway, unde și-a făcut debutul în 2014 în Cabaret alături de Alan Cumming. În 2016 s-a întorc pe scena teatrului alături de Jeff Daniels în drama Blackbird. Pentru ambele roluri a fost nominalizată la Premiul Tony.

În 2016, a jucat în drama “Manchester By The Sea” alături de Casey Affleck, obținând o nominalizare la Globurile de Aur.

Autor: Cristian Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu